Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Sayıştay Eleme Sınavı 2022 Başvuru Ücretleri Ne Kadar?

Sayıştay Eleme Sınavı Konuları Neler?

0 76

Sayıştay Eleme Sınavı an itibariyle başvuruya açıldı. Sayıştay Denetçisi olmak isteyen kişiler tarafından yapılan bu başvurular için son birkaç gün kaldığı görülüyor. Başvuru sürecini kaçırmadan, başvuru yapılması gerekiyor.

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Sayıştay Eleme Sınavı bu alanda çalışmak isteyenlerin başvurduğu sınavlardan birisidir. ÖSYM tarafından gerçekleştirilse de KPSS ile karıştırılmamalıdır. Bahsedilen bu sınav, KPSS başta olmak üzere diğer sınavlardan değişmektedir.

Peki Sayıştay Eleme Sınavı nedir? Sayıştay Denetçiliği Sınavı nasıldır? Sayıştay Eleme Sınavı başvuru nasıl yapılır? İşte detaylar!

Sayıştay Eleme Nedir? Sayıştay Eleme Sınavı Nedir?

ÖSYM kapsamında doğrudan Sayıştay Eleme Sınavı olarak anılsa da Sayıştay Denetçiliği Sınavı olarak da adlandırılabildiği ve hatta böyle daha çok bilindiği görülüyor.

Sayıştay Denetçisi olmak isteyenlerin girdiği bu sınav daha önce de bahsedildiği ve başvurusunun yapıldığı siteye göre de bilindiği üzere ÖSYM tarafından düzenlenmektedir.

Genel olarak Sayıştay Denetçisi olmak için KPSS şartı olduğu düşünülse de bu yanlıştır. KPSS A bölümünden mezun olan birkaç bölümün bu sınav için başvuru yapıldığı biliniyor.

sayistay-eleme-sinavi
Sayıştay Eleme Sınavı

Sayıştay Eleme Sınavına Kimler Girebilir?

Genellikle Sayıştay Eleme Sınavı ve Sayıştay Denetçiliği mesleğinde yer almak isteyenlerin sayısı fazladır. Ancak tahmin edildiği üzere bu sınava girebilecek insanlar için belirli kurallar mevcuttur. Bahsedilen bu sınava:

  • İİBF mezunu olan kişiler,
  • Hukuk bölümü mezunları,
  • Siyasal Bilgiler, İktisat ve İşletme Fakültesi mezunları,
  • Açıköğretim İİBF mezunları girebilmektedir.

Tüm bunların dışında sınava girebilmek için sahip olunması gereken şartlar:

  • Devlet Memurları Kanunu kapsamında belirtilen 48. Madde özelliklerine sahip olma,
  • Hukuk, Siyasal Bilgiler, İşletme, İktisat, İktisadı ve İdari Bilimler Fakültelerinden mezun olmak (4 yıllık),
  • 35 yaşını doldurmamış ve altında olmak,
  • Sayıştay Denetçiliği mesleğinde Türkiye’nin her toprağında görev yapmaya engel olacak sağlık sorununun olmaması bulunuyor.
sayistay-eleme-sinavi
Sayıştay Denetçiliği Sınavı

Sayıştay Eleme Sınavı Başvurusu Ne Zaman? Sayıştay Eleme Sınavı Başvuru Ücreti Ne Kadar?

Günümüzde ÖSYM sayfası içerisinde sınavların başvuru süreçleri belirtilmektedir. Sayıştay Eleme Sınavı için artık başvuru süreci başladı. 18 Mayıs’ta başlayan başvuru süreci hala devam ediyor.

Son gün olarak ise 26 Mayıs belirtilmiştir. 26 Mayıs günü yoğunluk olabileceği düşünülmekle birlikte 25 Mayıs’ta mutlaka başvurunuzu tamamlamış olduğunuzdan emin olun.

Kişisel bilgilerinizi kontrol ettikten sonra ödeme sayfasına geçerek fiyatını ödemelisiniz. 2022 Sayıştay Eleme Sınavı başvuru ücreti 350 TL olarak belirlenmiştir.

Sayıştay Eleme Sınavı Ne Zaman? 2022 Sayıştay Denetçiliği Sınavı Ne Zaman?

Bir hafta sürecek olan Sayıştay Denetçiliği Sınavı başvuru süreci tamamlandıktan sonra adayların başvuru sayısına göre ortam hazırlanmaktadır.

Bahsedilen bu sınav KPSS gibi her şehirde gerçekleşmemektedir. Sayıştay için gerçekleştirilen bu sınava sadece Ankara’da girilebilmektedir. Zira tek kademeden oluşmadığı için birden fazla sınav gerçekleşir.

2022 yılında Sayıştay Eleme Sınavı 2 Temmuz’da gerçekleşecektir. Sayıştay’a dahil olabilmek amacıyla gerçekleştirilen bu sınav sonucu elde edilmeden birden fazla aşamadan geçmeniz de gerekecek.

sayistay-eleme-sinavi

Sayıştay Denetçi Yardımcılığı Sınavı 2022 Yılında Kaç Aşamadan Oluşuyor?

Sayıştay Denetçisi olabilmek için tek bir sınavın geçerli olmadığını bilmelisiniz. Zira bu meslekte yer alabilmek için üç aşamadan geçmeniz gerekiyor.

1. Aşama: Sayıştay Eleme Sınavı

Sayıştay Denetçiliği Sınavı bu yazının da konusu olmakla birlikte aslında sınavı en çok etkileyen kısımlarından birisidir.

Bahsedilen bu sınav KPSS ile benzer olmakla birlikte ayrılan noktaları da bulunuyor. Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavındaki derslerden sorumlusunuz.

Ancak bunun dışında bu sınavda; İktisat Testi, Muhasebe Testi, Hukuk Testi ve Maliye Testine girmeniz gerekiyor. Her biri farklı soru sayısında ve yüzdelik dilimde bulunuyor.

2. Aşama: Sayıştay Kurum Sınavı

İlk aşamayı geçtikten sonra Sayıştay tarafından da özel bir kurum sınavına girmek zorundasınız. Bahsedilen bu sınavda Hukuk, Maliye, İktisat, Kompozisyon, Ticaret Hukuku ve Muhasebe gibi alanlarda sınavı geçmeniz gerekiyor.

3. Aşama: Sözlü Sınav

Diğer meslekler oluşan durumlardaki gibi bu alanda da sözlü bir sınav daha doğrusu mülakat bulunuyor. Mülakatlarda sözel olarak iletilen sorulara eksiksiz doğru cevap vermeniz gerekiyor.

Yalnız sadece bilgi düzeyiniz değil; hitabet gücünüz, iletişim yeteneğiniz de ölçümlenmektedir. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak sınavına dair not verilir.

sayistay-eleme-sinavisayistay-eleme-sinavi

Sayıştay Eleme Sınavı Konuları Neler? Sayıştay Eleme Sınavı Soruları ve Dağılımları Nasıl?

Üç ayrı aşamadan yer aldığı için her birinin konuları hakkında bilgi vermek oldukça zordur. Öncelikle Sayıştay Denetçiliği Sınavı kapsamında Genel Yetenek ( Türkçe ve Matematik) Genel Kültür ( Tarih, Coğrafya, Vatandaşlık ve Güncel) derslerine hakim olmalısınız.

Bunun dışında söz konusu Sayıştay olunca; İktisat, Muhasebe, Genel Hukuk ve Maliye konusunda da bilgi sahibi olmalısınız.

  • Genel Yetenek %40 Genel Kültür %10
  • İktisat %12,5
  • Muhasebe %12,5
  • Hukuk %12,5
  • Maliye %12,5 oranında etkilidir.

Sınavda yer alan derslerin sorulum dağılımı:

  • Muhasebe 15 soru,
  • Maliye 15 soru,
  • İktisat 15 soru,
  • Hukuk 15 soru,
  • Genel Yetenek 35 soru,
  • Genel Kültür 10 sorudan oluşmaktadır.

Sayıştay Eleme Sınavı Sonuçları Ne Zaman Açıklanıyor?

2 Temmuz’da yapılacak Sayıştay Denetçiliği Sınavı sonuçlarının ne zaman açıklanacağına dair net bir bilgi henüz bulunmamaktadır. Özellikle birden fazla aşamadan oluşuyor olması binlerce adayın değerlendirme süresini uzatmaktadır. Ancak yine de yıl içerisinde sonuçlanabilmesi amacıyla emek harcanarak bilgilendirme yapılır.

1. Derece Sayıştay Denetçisi Maaşı Ne Kadar?

Sayıştay Denetçiliği konusunda merak edilen bir diğer nokta da 1. Derece Sayıştay Denetçisi maaşı olmaktadır. Birden fazla dereceye sahip olunan bu meslekte 1.dereceye sahip olan denetçilerin 2022 yılında alacağı maaşı 5750 TL olarak belirlenmiştir.

İlginizi Çekebilir: ASDEP Alımı 2022 Tercih Kılavuzu Geldi! ASDEP Alımı 2022 Ne Zaman?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.