Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Gelecekte ve Günümüzde Yazılım Mühendisliği

0 15

Gelecekte Yazılım Mühendisliği Nasıl Şekillenecek?

Dijital dönüşümün hayatımızın her alanına girdiği bir yüzyılda bulunuyoruz. Yapay zeka, makine öğrenmesi ya da nesnelerin interneti gibi teknolojiler artık her yerde. Yazılım mühendisi de tüm bu teknolojilerin tam merkezinde kendine yer buluyor. Yazılımcılar hem bu teknolojilerin ortaya çıkmasında hem de bu teknolojilerin gelecekte önemini arttırması için en önemli kişilerdir. Bu yüzde de yazılımcılar gelecek yıllarda çok daha önemli bir hal alacak. Günümüzde de aslında bu etkinin izleri görünmeye başlamış durumda.

Şirketlerin neredeyse her biri artık bünyesinde bir yazılımcı tutmaya çalışıyor. Üstelik şirketlerin ana işi yazılım olmasa bile yazılımcılara ihtiyaç duyuyor. Çünkü yazılımcıların yapacağı ufak kodlamalar bile pek çok şirketim iş yükünü büyük ölçüde azaltıyor. Kısaca yazılımcılar şirketleri büyük masraflardan ve büyük iş yükünden kolay bir şekilde kurtarabiliyor. Bu bilinç dünyada son derece yaygın. Ülkemizde de bu bilinç yavaş yavaş oluşmaya başlamış durumda. Buna ek olarak şirketler gelecekte kendilerine yer bulabilmek için de yazılımcıları bünyesine dahil etmeye çalışıyor.

Üniversitelerde Yazılım Bölümü

Üniversitelerde yazılım alanında verilen eğitim ve algı da oldukça değişti. Şüphesiz ki bunun altında da yazılım alanının gelecekte alacağı konum bulunuyor. Yapay zeka gelecekte hayatımızın her alanında olacak en önemli teknoloji. Bu yüzden de dünyanın en prestijli üniversitelerine baktığımız zaman yazılım bölümlerinde yapay zekaya büyük önem veriyor. Üstelik yazılımcılar için lisans ve yüksek lisans eğitimlerinde de yapay zeka ve nesnelerin interneti gibi alanların oldukça arttığını görebiliyoruz.

Gelecekte ve Günümüzde Yazılım Mühendisliği

Yazılım ve Blockchain

Blockchain teknolojisi için de yapay zeka konusuna ayrı bir parantez açmak gerekir. Çünkü Blockchain teknolojisi 2009 yılından bu yana büyük bir yükseliş içerisinde. Blockchain bir kodlama dili ya da Bitcoin gibi bir kripto para değildir. Blockchain kripto alışverişlerinin yapıldığı sanal bir not defteridir. Bu not defterinin de temellerini yazılım oluşturuyor. Yazılım mühendisliği dersleri arasında yakın bir zamanda Blockchain ile alakalı derslerin de alınacağı tahmin ediliyor. Çünkü akıllı şehirler ve yapay zeka ile birlikte Blockchain not defterleri de gelecekte çokça karşımıza çıkacak.

Bir Yazılım Mühendisinin Çalışma Ortamı ve Maaşları

Yazılımcıların çalışma ortamlarını tahmin etmek aslında zor değil. Bilgisayar sistemlerinin kullanıldığı tüm sektörlerde yazılımcılara yer vardır. Genellikle beyaz yakalı olarak isimlendirilirler. Müşteriler ile fazla iletişime geçmeden masa başı iş yerlerinde yazılımcılar bulunur. Kamuda yazılım mühendisliği ya da özelde yapsanız da bu durum yüzde 90 aynıdır. Bu yüzden müşteri ile iletişim kurmayı sevmeyen ve masa başı işlerden sıkılmayacak kişilerin bu mesleği tercih etmesi önerilir.

Yazılımcıların maaşları da aslında şirkete ve işine göre değişebilir. Maaşlarını etkileyen bir diğer etkende yazılımcıların yetkinliğidir. Bildiği diller, İngilizce seviyesi ya da tecrübesi maaşı arttırıcı etkenlerden bazılarıdır. Ortalama olarak fiyat vermek gerekir ise yeni başlayanlar için günümüzde 3500 TL – 4000 TL arası bir fiyattan söz edilebilir. Yazılım mühendisliği maaşı orta tecrübeli kişilerde 6000 TL’ye ve yukarısına çıkabiliyor. Daha uzman kişilerde ise bir üst limitten söz etmek oldukça zor. 

Kamuda yazılım mühendisliği olarak çalışmak isteyenlerin okumasını tavsiye ederiz: Mühendisler KPSS’de Hangi Oturumlara Girmeli?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.