Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

5 Muhteşem Sinema Efsanesi Yabancı Filmler

0 6

5 Muhteşem Sinema Efsanesi Yabancı Filmler | Geçmişten günümüze pek çok sinema filmi arasından sinema efsanesi adıyla anılmayı başarmış ve akıllardan uzun süre çıkmayan 5 efsane yapım. Aynı zamanda en iyi yabancı filmler arasında da olan bu sinema efsaneleri, izlediğiniz andan itibaren hayata bakış açınızı değiştirecek.

Geçmişten günümüze pek çok sinema filmi arasından sinema efsanesi adıyla anılmayı başarmış ve akıllardan uzun süre çıkmayan 5 efsane yapım. Aynı zamanda en iyi yabancı filmler arasında da olan bu sinema efsaneleri, izlediğiniz andan itibaren hayata bakış açınızı değiştirecek.

Uzun Süre Etkisinden Çıkamayacağınız 5 Sinema Efsanesi

Sinema tarihinin en iyi filmleri olan bu efsanevi filmler her yaştan izleyicileri etkisi altına almaya devam ediyor. Kült filmlerin ağır ve sıkıcı olduğuna dair endişe duyan izleyiciler için düşüncelerinden utandıracak ve keşke daha önce izleseydim pişmanlığı yaşatacak olan bu sinema efsaneleri, hemen işinizi gücünüzü bırakıp izlemeniz için sizleri bekliyor. Efsane filmler listesi içinde ilk 5 sırada kesinlikle olması gereken sinema efsaneleri hakkında fazla söze gerek yok. Arkanıza yaslanın ve keyifle izlemeye başlayın.

  1. Matrix (1999) – IMDb 8,6

Sinema efsaneleri arasında ilk akla gelen filmler arasında yerini almış olan Matrix, aslında bilinçaltı mesaj veren filmler arasında da ilk sırada yer alır. Filmde verilen mesajlar ve şifreler adeta izleyiciyi oradaymış gibi hissettiriyor. Eşi benzeri görülmemiş, başyapıt niteliğindeki film uzun süre etkisinden çıkamayacağınız türden. Ayrıca Matrix yalnızca bir film değil, aslında bir bakış açısı. İzledikten sonra varlık ve yokluk kavramlarını sorgulayacak ve sorgulama yeteneğinizin ne kadar çok geliştiğini daha iyi anlayacaksınız.

Bilim-kurgu kategorisinde yer alan filmin konusu ise oldukça etkileyici. Film bir bilgisayar programcısı ve aynı zamanda “hacker” olan karakterin etrafında şekillenmektedir. Takip altında olan bu karakter bu takibin nedenini ise daha sonra öğrenecektir. Birden bire bu öğrendiklerine güvenmek zorunda kalan karakter kendini büyük bir komplonun içinde bulacaktır.

İçinde yaşadığımız dünya tamamen aldatıcıdır ve tüm insanlık aslında uzaydan gelen yaratıkların yönetimindedir. Bu düzenin yıkılmaya çalışıldığı seri filmde izleyiciye geçen farklı bir büyü vardır denebilir. Başyapıt filmler deyince akla ilk gelen Matrix filmi, sıradan bir bilim-kurgu filmi olmaktan çıkmıştır. Oldukça felsefe barındıran, merak, sorgulama, arayış kavramlarını tetikleyen bu sinema efsanesi muazzam bir hayal gücünün ürünüdür.

  1. Esaretin Bedeli (1994) – IMDb 9,2

Filmde oldukça başarılı genç bir bankerin karısını ve onun sevgilisini öldürmesi suçuyla müebbet hapse mahkum edilir. Gönderildiği Shawshank hapishanesinde işkence, tecavüz ve daha türlü kötü koşullar karşısında genç adamın her daim iyi şeyler düşünme çabası çevresindeki herkesi etkiler. Belli bir süre sonra orada bulunan diğer mahkumları parmaklıklar halinde bile özgür bir yaşam olabileceğine inandıracaktır.

Filmin sinema efsanesi olmasının en önemli sebeplerinden biri de hiç kuşkusuz umut, özgürlük, dostluk kavramlarını izleyiciye bu kadar derinden hissettirmesiyle bağlantılıdır. Azmin ne demek olduğunu, ne kadar gerekli olduğunu, zaman denilen kavramın yalnızca insanın elinde olduğunu oldukça iyi hissettiren film, IMDb sıralamasında her zaman en yüksek puanla yer almıştır.

Filmi izlerken oyuncularla aranızda duygusal bir bağ kuracak, tıpkı bir arkadaş grubuna dahil olmuş gibi hissedeceksiniz. Filmi izledikten sonra içinizde oluşan sıcacık duyguları derinden hissedeceksiniz ve bu sinema efsanesi hissettirdikleriyle uzunca bir süre aklınızdan çıkmayacak.

  1. Forrest Gump (1994) – IMDb 8,7

Zeka seviyesi normalin altına olan Forrest’ın hayatını anlatan bu muhteşem film sizleri hem gülümsetecek hem de içinizi sıcacık duygularla dolduracak. Forrest’ın yapabildikleri karşısında hem şaşıracak hem de takdir edeceksiniz.

Zamanla akla mantığa uymayan başarılara imza atan Forrest Gump, ilk okul çağındayken zeka seviyesi nedeniyle devlet okuluna bile kabul edilmiyor. Ancak zeka seviyesinin tam zıttı bir kuvvette olan fiziki yapısı zamanla gelişen olaylarda seyirciyi hiç beklemediği olaylar zincirine sürükleyerek hayal bile edemeyeceğiniz bir dünyanın kapılarını aralıyor.

Sinema efsaneleri arasında ilk sıralarda yer alan film, adeta bu hayatta her şeye çalışmayı reddeden ve her zorlukta pes eden insanlara ders verir nitelikte. Komedi, dram, romantizm içinde ne ararsanız rahatlıkla bulabileceğiniz bu mükemmel filmi izlerken asla sıkılmayacaksınız. Filmin başrol oyuncusu Tom Hanks’in mükemmel oyunculuğunu izlemek de ayrıca keyif verici olacak.

Filmin başından sonuna kadar yeri gelecek hüzünlenecek, yeri gelecek Forrest’ın başından geçen bu ilginç serüvene kahkahalarla güleceksiniz. Fazlasıyla güzel mesajlar içeren film, aslında çok büyük bir başarının da hikayesi. Siz de eğer bu filmi hala izlemediyseniz bu kadar geç kaldığınız için kendinizi suçlayacağınız bu muhteşem sinema efsanesi, bir an önce izlemeniz için sizleri bekliyor.

  1. Fight Club / Dövüş Kulübü (1999) – IMDb 8,8

“Dövüş kulübünün ilk kuralı, dövüş kulübü hakkında konuşmamaktır.” Filmin başkarakterinin sıradan hayatının arasında yaşadığı bunalımlar ve girdaplar arasında bir sığınak olmuştur Dövüş kulübü. Başyapıt niteliğindeki bu sinema efsanesi, başkarakterin kanser hastasın olmamasına rağmen, uykusuzluk problemini yenebilmek ve bunalımlı hayatına renk katmak amacıyla, kanser hastalarına moral vermek amacıyla oluşturulmuş bir destek grubuna katılmasıyla başlar.

Katıldığı destek grubunda tanıştığı Marla Singer adlı bir kızla aralarında tuhaf bir yakınlık oluşur. Yine başka bir zamanda Tyler Durden adında başka tuhaf özellikleri olan bir insanla tanışır. Tyler’ın girişimleriyle bir yeraltı faaliyeti özelliğinde bir kulüp olan dövüş kulübü, başkarakterin hayatında bambaşka kapılar açacaktır. Elbette ki bu kapılardan Marla da geçecektir. Ancak Tyler gerçekte acaba kimdir? Bu sorunun cevabı tabi ki filmde gizli.

Brad Pitt’in muhteşem oyunculuğu ve David Fincher’in başarılı yönetmenliğiyle sinema efsaneleri arasında ilk sıralarda olan bu başyapıtın IMDb puanı her zaman en yüksek seviyelerde. Kült filmler arasında en çok ikon haline gelmiş olan Dövüş Kulübü, her bir sahnesiyle dillerden düşmeyen, hak ettiği yeri layıkıyla hak eden bir başyapıttır. Psikolojik olarak seyirciyi derinden sarsacak olan film, hala izlemeyenler için en çok tavsiye edilen filmler arasındadır.

  1. Interstellar / Yıldızlararası (2014) – IMDb 8,5

Bilim-kurgu filmler arasında en beğenilen yapımlardan biri olan Yıldızlararası filmi hakkında söylenecek en güzel kelime kusursuz olacaktır. Filmde gösterilen kara delik görüntüsünün ne kadar mükemmel tasarlandığı, filmden 5 sene sonra çekilen kara delik görüntüsüyle ne kadar benzerliği olduğuyla kanıtlanabilir.

Filmin konusuna gelecek olursak, teknik bilgi ve becerisi oldukça yüksek olan ve mısır tarlalarında çiftçilik yapan Cooper, yalnızca çocuklarına güvenli bir hayat sunmak istemektedir. Beraber yaşadıkları büyükbabaları çocuklara göz kulak olurken, henüz 10 yaşında olan kızı şaşırtıcı zekasıyla herkesi etkilemektedir. Geçmişindeki bilimadamı kimliğini özleyen Cooper ise bir gün hiç beklemediği bir haber alır. Böylece ailesinin ve tüm insanlığın güvenliği için zor bir karar almak zorunda kalır.

Filmde kullanılan müzikler, sahneler, kurgu, oyunculuklar uzun süre etkisinden çıkamayacağınız türden. Bilim-kurgunun yanı sıra dram olarak da nitelendirilebilen Yıldızlararası, sinema efsaneleri arasında adını sıklıkla duyabileceğiniz bir yapım olarak yerini almıştır. Christopher Nolan’ın efsane yönetmenliğiyle adını altın harflerle yazdırmış olan filmin IMDb puanı 8,5.

Ünlü fizikçi Kip S. Thorne’un solucan delikleri teorisinden ilham alınarak yazılmış senaryosuyla yıllardır akıllarda kalan film, uzun yıllar boyunca da unutulmayacak gibi görünüyor. Bilim-kurgu olmasına rağmen insanlık ve duygu ile akıl arasındaki bağı kusursuz bir şekilde işleyen bu sinema efsanesi izleyiciyi paralel evrenin bir parçası haline getiriyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.