Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

KPSS Atama Süreci| 2022 KPSS Atama Süreci Aşamaları Neler?

KPSS Atama Süreci Nasıl Gerçekleşir? 2022 KPSS Atama Süreci Aşamaları

0 9.717

KPSS atama süreci memur olmak isteyenlerin merak ile araştırdığı konulardan birisidir. Memur adayları tarafından araştırılan bu sürecin ilerleme durumu bölüme bağlı olarak ufak nüanslarla değişiklik gösterebilir. Fakat genel itibari ile ortak aşamaların gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Memur olmak istiyorsanız sınava girmeden önce KPSS atama süreci araştırması yapmanız önerilir. Çünkü sanılanın aksine kimi bakanlık alımlarında ya da meslekler de sadece KPSS şartı bulunmamaktadır. KPSS başvuru kadar bunun dışında mülakatlar hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir. Bunun dışında tüm aşamaları atlatıp atandıktan sonra da yapılacaklar hakkında bilgi almalısınız.

Peki 2022 KPSS atama süreci nasıl gerçekleşmektedir? KPSS atama sonrası süreç nasıl ilerler?

1- KPSS Öğretmen Atama Süreci Nasıl İşler?

kpss-atama-sureci

Öğretmen atama süreci diğer atamalara göre biraz farklılık göstermektedir. Çünkü öğretmenler öncelikle KPSS kapsamında birden fazla sınava tabi tutulmaktadır. Girdiği sınavlar dışında da mülakat gibi bir durumları söz konusudur.

Öğretmen KPSS atama süreci kapsamında öncelikle öğretmenler; Genel Yetenek Genel Kültür sınavı ile Eğitim Bilimleri oturumlarına aynı gün içinde girmektedir. Bu iki sınavdan bir hafta sonra ise KPSS ÖABT olarak adlandırılan bir alan sınavına girmeleri gerekir. Sınavların sonuçları açıklandıktan sonra kontenjan için beklenir.

Kontenjan belirlendikten sonra sınav puanına değil sıralamaya bağlı olarak öğretmenler başvuruda bulunur. Başvuru süreci diğer bölümlerdeki gibi ücretle gerçekleşmez. Başvuru süreci mülakat için yapılır. Sözlü mülakatlara alım kontenjanının 2 ya da 3 katı insan sayısına göre ayarlanır. Mülakatlar sonunda asıl sıralama ortaya çıkar.

Ortaya çıkan sıralama sonrası artık KPSS atama süreci kapsamında son aşamaya geçilir. Kılavuz yayınlanır ve bu kılavuzda hangi şehirlere hangi okullara kaç öğretmen alınacağı belirlenir. Öğretmenler açıklanan bu şehirlere ve okullara tercih sıralaması oluşturur. En son aşamada alım gerçekleşir ve sonuçlar açıklanır. Sonuçlardan sonra 7-10 gün içinde evrakların teslim edilmesi ve işe başlanması gerekir.

2- Merkezi KPSS Atamaları Nasıl Oluyor?

Merkezi atamalar en çok sevilen ve tercih edilen atamalardan birisidir. Merkezi atama süreci diğer atamalarda olduğu gibi KPSS girişi ile başlanır. Sınavlardan elde edilen puan ve sıralamaya bağlı olarak bakanlıkların açık belirtmesi beklenir. Açıklar belirlendikten sonra başvuru süreci başlar. Yalnız merkezi atamalarda mülakat durumu yoktur. Mülakatsız direkt olarak işe başlanır.

3- KPSS Alan Sınavı Atama Süreci Nasıl İlerler?

KPSS Alan bilgisi memur olmak isteyenlerin girdiği farklı alanlardan birisidir. KPSS atama süreci kapsamında kısmen öğretmenlik sınavı gibi ilerlemektedir. KPSS Alan Sınavı; GY ve GK sınavı dışında Alan Sınavı olarak adlandırılan ayrı bir sınava da girilmesi gerekir. Alan sınavı farklı günde gerçekleşip birden fazla oturuma sahiptir.

Sınav sonuçları alındıktan sonra kişiler belirli bakanlara atama için bekler. Sıralama almış bireylerin atanacağı alanlar veya atama sayısı asla kesin değildir. Çift senede gerçekleşen bir sınav olmasından dolayı belirli bakanlıklar alıma çıktıktan sonra kişiler başvuruda bulunur. Başvuru sonrası her bakanlıkta olmamakla birlikte bazılarında mülakat olmaktadır. Mülakat sonrası şehir seçimi yapılarak atama sonlandırılır.

kpss-atama-sureci
KPSS Atama Süreci

4- KPSS Sonuçları Açıklandıktan Sonra Ne Yapılır?

Atanacak bakanlık ya da meslek fark etmeksizin KPSS atama süreci konusunda kafa  karışıklığı yaratan durumlardan birisi sınav sonuçları açıklandıktan sonrasıdır. KPSS sonuçları alındıktan sonra atanmak istediğiniz bakanlık sayfalarını takip etmeniz gerekir. Bakanlıklar tarafından alım için bilgilendirme yapılması amacıyla kılavuz yayınlanır.

Kılavuz geldikten sonra başvuru süreçleri ve atamaya dair bilgi verilir. Alım sürecine bağlı olarak mülakata girmeniz gerekebilir. Eğer mülakatınız varsa mülakat sonrası mülakat yoksa alım açıklandıktan sonra doğrudan alım için başvurabilirsiniz. Bakanlık tarafından ya da alım yapılan kurum tarafından sonuçlar açıklanır ve memur olarak göreve başlayabilirsiniz.

5- KPSS Kazandıktan Sonra Ne Olacak?

KPSS atama süreci KPSS kazandıktan sonra oldukça basit ilerleyecektir. KPSS atanma  durumu artık atandığınız anlamına gelir. Başvuru sürecini ve açıklanma dönemini atlatmış olursunuz. Bu saatten sonra artık tek yapmanız gereken gerekli belge ve evrakları atandığınız kuruma iletmek olacaktır. Başlayacağınız kuruma olan uzaklığınıza bağlı olarak genelde 7-10 gün içinde işe başlamanız gerekir.

6- Memur Atandıktan Sonra Yapılacak İşlemler

kpss-atama-sureci

Ataması yapılan kurum fark etmeksizin memur olan bireyler tarafından ortak evraklar talep edilmektedir. Sağlık durumu, diploma, fotoğraf çekimi gibi çeşitli evraklarınızı toplamanız şarttır. Tüm evrakları topladıktan sonra kısa süre içerisinde evrakları teslim edip imza atmak adına kurumunuza gitmelisiniz. Kurumu arayarak işe başlama süresi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Atandıktan Sonra Ne Zaman Göreve Başlanır | KPSS Atama Süreci

Genel olarak KPSS atama süreci kapsamında atanması yapılan bireyler ne zaman işe başlamalıyım diye merak etmektedir. Ortalama olarak bir memurun işe başlama süreci gideceği şehre olan uzaklığına bağlı olarak 7-10 gün ile sınırlı koyulmuştur. Bu sürede evrakları tamamlamalı ve kurumunuza gitmelisiniz.

Memuriyette ayın 15’inde memur maaşı yattığı için birçok birey ayın 15’i olmadan işe başlamaktadır. Ki böylece maaşları yatacak ve ilk anlamda şehre yerleşirken maddi imkân elde edilecektir. Atama durumunuza ve tarihe bağlı olarak siz de kararınızı verebilirsiniz. Süreyi aşmamaya dikkat etmelisiniz. Bu yüzden net bilgi için atandığınız kurumla iletişim halinde olmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.