Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

İŞKUR Mesleki Eğitim Kursu Nedir ? | İŞKUR Mesleki Eğitim Kursuna Nasıl Başvurulur Şartları Nelerdir

0 9

Aktif işgücü hizmetleri kapsamında mesleki eğitim kursları ve işbaşı eğitim programları düzenleyen İŞKUR, toplum faydasına program ve kurslar düzenliyor. Kurum tarafından sunulan aktif iş gücü hizmetleri işsizler iş ekmek kapısı oluyor. Bu programlardan faydalanmak için İŞKUR’a kayıtlı olmak gerekiyor. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından ayrıca programa katılacak kişilere danışmanlık hizmeti veriliyor.

İŞKUR Mesleki Eğitim Kursu Nedir

İşsiz kişilerin yetenekleri doğrultusunda istedikleri sektörde eğitilmesi yönünde açılan programlar ile iş hayatına katılım sağlayan İŞKUR aynı zamanda bu kurslar sayesinde iş çevresinde deneyimli ve iş gücüne katkı sağlayan personel yetiştiriyor. İş gücü piyasasında işveren ve işçi ihtiyacına yönelik çeşitli çalışmalar yapılarak iş gücü programlarının kapsamı da genişletiliyor.

İŞKUR mesleki eğitim kursu, Türkiye illerinde gerçekleşiyor. İş gücü piyasasında bulunan verilere istinaden herhangi bir ilde en çok ihtiyaç duyulan meslekler tespit edilip bu mesleklere yönelik kurs ya da program düzenleniyor.

İŞKUR mesleki eğitim kursu ile kişi, sahip olduğu nitelikler doğrultusunda çalışmak istedikleri aynı zamanda kendilerini geliştirebilecekleri meslek alanlarına yönelik programlar ile iş bulabiliyor. Mesleki eğitim kursları arasında kuaförlük, fotoğrafçılık ve grafik tasarımcılığı gibi ön muhasebeci, takı imalatçısı, hasta danışmanı ve kasiyerlik de bulunuyor.

İŞKUR Mesleki Eğitimi Başvurusu Nasıl Olur

İŞKUR’da hangi kurslar var bu alanda bulunmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla soruluyor. Mesleki anlamda verilen pek çok eğitim kursları vardır. Beden işçisi, garson, temizlik görevlisi, satış danışmanı, turizm ve otelcilik elemanı, makineci, güvenlik görevlisi, elektrikçi, büro memuru ve dış ticaret gibi alanlarda personel ihtiyacını karşılıyor.

Bu meslekler haricinde çağrı merkezi için müşteri temsilcisi ve çocuk gelişimi için eleman haricinde meyve ağaçlarının budanması için eleman, sabun üretimi için işçi, koyun yetiştiricisi için de istihdam bulunuyor. Süt toplama işçisi yanı sıra hazır giyim alanında deri makinecisi, dokuma makineci, düz dikiş makineci, el nakışçısı ve erkek atlet dikim elemanı için de personel istihdamı yapılıyor.

İŞKUR mesleki eğitim kursu katılımı için resmi web site üzerinden sisteme üyelik işlemi gerçekleştiriliyor. Üyelik işleminin yapılmasının ardından kişi, özgeçmiş bilgilerini düzenliyor. Özgeçmişe göre kişiye uygun olan programlara başvuru yapılabiliyor. Başvuru noktasına İŞKUR giriş haricinde E-Devlet üzerinden de ulaşmak mümkün oluyor. Kişi ayrıca ikamet ettiği bölgenin Çalışma ve İş Kurumu Müdürlükleri üzerinden de başvuru yapabiliyor.

İŞKUR üzerinden kayıt belgesi, işyerinin bir işçi alacağı zaman iş arayan tarafından tebliğ edilen bir belge oluyor. Bu proje kapsamında devlet tarafından 2017 senesinden beri işsizlerin istihdamı artırmak ve işsiz sayısını belirlemek için hazırlanıyor.
İŞKUR Mesleki Eğitim Kursu Nedir Nasıl Başvurulur Şartları Nelerdir

Programa başvuru noktasında zaman sınırlandırılması da bulunmadığından kişi, istediği zaman başvuru gerçekleştirebiliyor. Sertifikalı meslek kursları olan bu programların bitişinde kursun bitirildiğine dair sertifika veriliyor. Kursa katılan kişilerin devamsızlık yapmamaları da ayrıca önem taşıyor. Önemli bir mazeretlerinin olması durumunda bu mazeretin kuruma bildirilmesi gerekiyor. Kursa katılım noktasında kurs süresince sadece 5 günlük sağlık raporu kabul ediliyor.

 

Para kazandıran Halk Eğitim kursları, mesleği olmayan kişilerin ilgisini çekiyor. Bu eğitim kursları arasında yiyecek içecek, dikiş, yazılım, işaret dili, güzellik ve saç bakım hizmetleri gibi kurslar yer alıyor. Para kazandıran Halk Eğitim Kursları 2020 – 2021 dönemi başlama tarihi 11 Ocak 2021 şeklinde olup pek çok insanı iş sahibi yapıyor.

İŞKUR mesleki eğitim kursu şartlarını taşıyan kişiler bu programlara katılabiliyor. Eğitim kursları haftada en fazla 45 saat olup eğitim süresi ise 160 gün olarak gerçekleşiyor. Aranan şartlar arasında öncelikle kuruma kayıtlı olmak gerekiyor. Kayıtlı olmanın dışında kişinin emekli olmaması ve 15 yaşını tamamlamış olması önem taşıyor. Kişinin işletme sahibinin birinci ya da ikinci dereceden akbabası olmamasına bakılıyor.

İŞKUR Mesleki Eğitim Kursu Günlük Ödemesi

İŞKUR mesleki eğitim kursu, mesleği olmayan vatandaşların meslek öğrenmesinin yanı sıra mesleği olan kişilerin de sahip oldukları nitelikleri geliştirmek amacı ile yapılan programlar oluyor. Bu programların garantili kurslar olması sebebi ile mesleği olup iş bulamayan kişilerin de istihdam edilmesi sağlanıyor.

Bu programlarda yer alan kişilerin belli giderleri karşılanıyor.

Bu giderler, kişilerin kurslara fiilen katıldıkları gün üzerinden hesaplanarak karşılanıyor. Sanayi sektöründeki meslekler için istihdamı İŞKUR mesleki eğitim kursu kapsamında programa katılan kişiye günlük 60 TL gider ödemesi yapılıyor. Diğer giderler de aşağıdaki gibidir.

 

  1. Ustadan çırağa geçen geleneksel mesleklerdeki mesleki programlara katılan kişilere ise günlük 40 TL ödeme yapılıyor.
  2. İstihdam garantisiz İŞKUR mesleki eğitim kursu katılan kişiler için günlük 30 TL gider ödemesi bulunuyor
  3. İşte Anne Projesi kapsamında 0 ila 15 yaş arasında çocuğu olan istihdam garantili programlara katılan kadınlar için günlük 95 TL gider ödemesi bulunuyor
  4. Sanayi sektöründeki meslekler için istihdam garantili İŞKUR mesleki eğitim kursu programlarında olan kadınların bakmakla yükümlü oldukları 2 ila 5 yaş arası çocukları olması durumunda aylık 400 TL bakım desteği ödemesi yapılıyor
  5. Genel sağlık sigortası primi ödeniyor
  6. İş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi mesleki eğitim programı süresi boyunca karşılanıyor.

İŞKUR mesleki eğitim kursu kapsamında programa katılan kişilerden herhangi bir ücret alınmıyor. Ödenen giderler dışında programın bitmesi durumunda kursun bittiğine dair sertifika veriliyor. Bunun dışında meslekler için oluşan kurslara katılan kişilere mesleki yeterlilik belgesi veriliyor.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.