Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

İşten Çıkarma Yasağı Uzatıldı mı?

0 2

Devlet bu konu üzerine pek çok çalışma yürüterek, ekonomik açıdan zorlanan kurum ve kuruluşlara mali destek programları oluşturdu. İşçilerin ekonomik açıdan kayıplar yaşamasını önlemek için ise, kurum ve kuruluşlara işten çıkarma yasağı getirildi. 17 Ocak’ta bitmesi gereken bu yasak uzatıldı ve Resmi Gazetede de üzerinden yayınlanarak da resmiyet kazandı.

Pandemi İşten Çıkarma Yasağı Ne Zaman Bitiyor?

Pandeminin getirdiği ekonomik zorluklarla başa çıkmaya çalışan işveren ve işçiler, işten çıkarma yasağı ve kısa çalışma ödeneği hakkında kapsamlı bilgilere ulaşmaya çalışıyor. Geçtiğimiz yıl içerisinde getirilen işten çıkarma yasağı uzatıldı mı konusu da gündeme bomba gibi düştü.

Birçok işçiyi yakından ilgilendiren ve adeta güven veren bu yasak, iş kanunlarının 10. Maddesi kapsamında düzenlenmişti. Belirli aralıklarla güncellenen bu yasak için en son belirlenen tarih 7 Ocak 2021’di. Ancak geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da imzasıyla bu yasak uzatıldı.

Sonrasında ise yasağa dair yeni bilgiler Resmi Gazetede yayınlanarak resmiyet kazandı. Buna göre Pandemi işten çıkarma yasağı ne zaman bitiyor konusunu sıkça sorgulayan işçilere, bu sürecin 17 Mart’a kadar uzatıldığı müjdesi verildi.

İşten Çıkarma Yasağı 2021 Hangi Durumları Kapsamıyor?

İşten Çıkarma Yasağı 2021

İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı konusu kadar, bu yasağın hangi durumları kapsamadığı da merak konusu. Normal şartlarda çalışanın işten ayrılması halinde bu durum SGK’ya bir kod ile bildiriliyor.

03 kodu istifayı, 25 kodu işverenin haklı sebeplerle işten çıkarmasını ve 17 kodu işyeri kapandığı konusunu ifade ediyor. Bu kodlar ile işten çıkarma gerçekleştiğinde, herhangi bir olumsuz durumda söz konusu olmuyor. İşten çıkarma yasağı 2021 şu durumları kapsamıyor;

  • İş veya hizmet sözleşmesinin sona ermesi,
  • İşyerinin kapanması,
  • İşverenin ahlak ve iyi niyete uymayan davranışları sebebiyle çalışanı işten çıkarması,
  • İş ya da projenin tamamıyla sona ermesi.

Yukarıda bildirilen durumlardan birinin söz konusu olmadığı hallerde, işverenin işçiyi işten çıkarması mümkün olmayacak. İşletmenin kapatılması ya da kapasitesinin sınırlandırılması halinde ise, işveren işçilere ücretsiz izin verebilecek.

Resmi Gazetede yayınlanarak resmiyet kazanan bu yasağın işveren tarafından çiğnenmesi halinde ise karşı taraf cezai yaptırımla karşılaşacak. İşten çıkarma yasağı devam edene dek haksız fesih yapılan her bir işçi adına, işverene 2 bin 943 TL para cezası kesilecek.

İşten Çıkarma Yasağı Ne Zamana Sürecek?

İşten çıkarma yasağı uzatıldı mı sorusuna yanıt arayan  ve çoğunluğu asgari ücret ile geçinmeye çalışan işçiler, bu yasağın ne kadar süreceğini de oldukça merak ediyor. İşten çıkma yasağının Pandemi süreci tam anlamıyla bitene dek süreceği konuşuluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapmış olduğu açıklamaya göre 17 Mart 2021’e kadar uzatılan bu yasak, gerek görülmesi halinde Mayıs ayının ortasına kadar uzatılabilecek. Pandeminin Mayıs 2021’e kadar devam etmesi halinde ise yasağın Temmuz ayına kadar uzatılması gündeme gelebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.