Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Formasyon Kalktı mı 2022? Yargıtay’dan Çıkan Güncel Karar!

Formasyon Kalktı mı, Yargıtay Kararı Ne?

0 186

Formasyon kalktı mı 2022 yılının özellikle Fen Edebiyat fakültesi çıkışlı birçok mezun tarafından araştırılan konulardan birisi haline geldi. Uzun bir süre boyunca formasyon konusunda değişiklik olmadan bireylerin öğretmen olabildiği ‘pedagojik formasyon’ olayı yapılan son itirazlar ve Yargıtay’dan çıkan karar sonrası değişiklik gösterdi.

Peki formasyon kalktı mı 2022 yılı sonrası değişiklikler neler? Yargıtay hangi dava sonrası nasıl bir karar çıkardı? Formasyon kalktı mı, artık öğretmenlik diğer bölümler için kapandı mı? İşte detaylar!

Formasyon Kalktı mı 2022? Formasyon Kalktı mı Sorusu için Güncel Bilgiler!

formasyon-kalkti-mi
Formasyon Kalktı mı?

Formasyon eğitimi özellikle Fen Edebiyat fakültesi başta olmak üzere değişik fakültelerden mezun olup öğretmen olmak isteyenler için bir avantaj olsa da bu durum herkes için geçerli değildir. Özellikle öğretmenliğin ana eğitiminin verildiği Eğitim Fakültesi mezunları tarafından bu durum oldukça olumsuz olarak adlandırılmaktadır.

Eğitim Fakültesi çıkışlı olan ‘öğretmenler’ için formasyon eğitimi yeterli olmadığı gibi öğretmenlik vasfına sahip olmayan kişilerin rakip olarak da bulunması eleştirilmekteydi. Özellikle bu konuda net bir şekilde adım atılmasa da Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği başkanı ve Eğitim GÜCÜ SEN kurucusu Oğuz Özat tarafından harekete geçildi.

Yer aldığı dernek kapsamında özellikle okullarda Rehberlik Servisi’ne atanabilen Psikoloji mezunu olup formasyon ile ‘rehber öğretmen’ olabilen kişilere dair adım atıldı. Özat, yaptığı itiraz gerekçesi olarak diğer bölüm mezunlarının sırf para kazanmak adına öğretmenlik vasfı taşımayacağı ve öğretmenlik için bizzat Eğitim Fakültesi mezunu olmak gerektiğini düşünüyordu.

formasyon-kalkti-mi

Nitekim dava açarak formasyon faaliyetine itiraz etmesi sonucunda formasyon kalktı mı araştırmaları son zamanlarda artış gösterdi. Çünkü açılan dava sonrasında Yargıtay geçtiğimiz günlerde kararını açıkladı. Yapılan davanın kararı sonrası Yargıtay tarafından aktif olarak yürütülen formasyon eğitiminin durdurulması kararı ortaya çıktı.

Yargıtay dava sonucunda: ‘’ Aktif olarak sürdürülen uygulamaların durdurulması’’  ve aynı zamanda ‘Rehberlik alanına yapılacak Psikoloji mezunları yönünden davanın yürütülmesinin durdurulması gerekir’ şeklinde karar duyurulmuştur. Yapılan bu açıklama başta Rehberlik Servisi’nde çalışma gösteren Psikolojik Danışmanlar için destekleyici iken diğer öğretmenlerin de formasyon kalktı mı sorusuna neden olmuştur.

Başta Psikolojik Danışmanlar olmak üzere diğer öğretmenlik bölümlerinde de artık formasyon verilmesinin aktif olarak hukuki bir dayanağı bulunmamaktadır. Sadece Başvuru ve Yerleştirme başlığına sahip 5.maddenin 2. Fıkrasında üniversitelerin pedagojik formasyon programında hukuka aykırı durum mevcut değildir.

formasyon-kalkti-mi

Formasyon Kalktı mı: Fen Edebiyat Fakültesi Mezunları Öğretmen Olamayacak mı?

Formasyon kalktı mı sorusuna cevaben yürütmenin durdurulması kararı net bir sonuç olsa da gelecek günler için nasıl bir adım atılacağına dair bilgi vermemektedir. Zira karşı bir dava açılması durumunda davalar devam edebilmektedir. Keza MEB’i ve YÖK’ü ilgilendiren bu formasyona dair net bir açıklama henüz gerçekleşmemektedir.

Ayrıca günümüzde formasyon kalktı mı sorusunun ortaya çıkmasında ve birçok öğretmen tarafından da destek gören Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği başkanı Oğuz Özat; açıklanan karar sonrası, şu şekilde tweetler atmıştır:

1)

formasyon-kalkti-mi

2)

formasyon-kalkti-mi

Pedagojik Formasyon Tekrar Geri Gelebilir mi?

formasyon-kalkti-mi

Başta Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneğin başkanı Oğuz Özat tarafından belirtildiği ve hukuki anlamda bir hak olduğu için; bölümlerde yer alan kişilerin ya da derneklerin karara itiraz etme hakkı bulunmaktadır. Ki daha öncesinde de pedagojik formasyon kalkmış tekrar geri gelmiştir.

Hatta geçtiğimiz senelerde formasyon; yüksek lisans yapan kişiler için şekilde değiştirmiş ki o dönem yüksek lisans yapacak bireylerin de aklı karıştığından ‘formasyon kalktı mı’ araştırmasına neden olmuştur. Bu aşamada karar güncel olarak formasyonun kalktığı yönünde olsa da kısa sürede yapılacak bir itiraz davası sonrası karar güncellenebilir, değişebilir.

Pedagojik Formasyon Nedir?

formasyon-kalkti-mi

Formasyon kalktı mı sorusu beraberinde bilmeyenlerin ya da ilk defa duyanların bu alanda araştırma yapmasına neden olmaktadır. Pedagojik formasyon; eğitim fakültesi mezunu olmayıp öğretmen olmak isteyen bölümlere verilen bir eğitimdir. Bu eğitim kapsamında öğretmenlik dersleri (6-7 temel ders) kişilere üniversitenin son senesinde alma hakkı verilir. (verilmekteydi.)

Alınan bu eğitim sonrası örneğin Tarih mezunu birey Tarih Öğretmeni olarak çalışabilmektedir. Ve hatta memur olarak atanması da mümkündür. Keza İİBF mezunları ya da Felsefe mezunu gibi birçok farklı fakültelerden mezun olmuş kişiler de öğretmen olmaya hak kazanabilmekteydi. Çok geniş bir alana hitap ettiğinden ‘formasyon kalktı mı’ sorusu sadece eğitim fakültesi mezunu öğretmenler tarafından değil bu bölüm mezunları tarafından araştırılmaktadır.

İlginizi Çekebilir: 2022 Uzman Öğretmenlik Sınav Konuları Hangileri?

https://www.youtube.com/watch?v=42kd_JXk8xs

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.