Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

İnsanlar Üzerinde Güçlü Etki Bırakmanın 3 Seviyesi

0 6

İnsanlar Üzerinde Güçlü Etki Bırakmak
İnsanlar üzerinde güçlü etki bırakmak için anlamanız gereken en önemli nokta insanların sizi takip etmesini sağlarken diktatörlük, tahakküm veya yönetim şablonlarınız hiçbir zaman söz konusu değildir. İnsanlarda bir isteğin nasıl yaratılacağından, sizi takip etmek istekleri asıl söz konusudur. İnsanlara söylediğiniz için değil, sizin hakkınızda bir şey onları aydınlattığı için sizi takip etmek isteyeceklerdir.

Şimdi asıl noktayı aklımızın bir köşesine kazıdıysak buradaki üç etki düzeyinden bahsedeceğiz.

1. Kendini Göstermek

Biz insanlar sosyal canlılarız ve davranışlar üzerindeki en güçlü etkilerden biri sosyal kanıtlardır. yani ne yapacağımızdan emin olmadığımızda, çantanızda bir durum kurtarıcı her zaman bulundurulmalıdır. Bu bir fikir veya bir durum atlatıcı gibi etmenler olabilir. Bunun başlı başına bir sorumluluk olduğunu da belleğinize yerleştirmeniz gerekir.

Gösterdiklerimizin etkilediğini liderler olarak anlamak gerekir. Çünkü farkında olsanız da olmasanız da şu anda en saf gerçek görünür olduğunuzdur.

Peki şöyle bir soru ile karşılaşsanız cevabınız ne olurdu? Bu görünürlüğünüz ile neyi gösteriyorsunuz?

Davranışlarınız insanlara harekete geçme ve sizin izinizden gitme konusunda motive ediyor mu? Yoksa tam tersi mi veya hiçbir şey mi ifade ediyorsunuz ?

Gösterişinizin insanları son derece yüksek düzeyde etkileme yeteneği var. Ama soru şu ki, gösterdiğiniz şeyin farkında mısınız? Liderlikte amaç, bunun özerk olduğu noktaya gelmektir. Bu noktaya gelmek için, sohbete bilinç ve farkındalık getirmeniz gerekir.

Kendinize sorun, her gün nasıl ortaya çıkarım? İnsanları “hayran bırakan” bir seviyede mi çalışıyorum?

2. Katılım
Birini gösteri yoluyla etkileyebilmek bir şeydir, ama bire bir konuşarak birini etkileyebilmek tamamen başka bir şeydir. Bazı insanlar, gerçekten çok çalıştıkları, inanılmaz bir iş ahlakına sahip oldukları, kültürle güçlü bir şekilde uyumlu oldukları perspektifinden, doğal liderlik becerilerine sahiptir.

İnsanlar Üzerinde Güçlü Etki Bırakmanın 3 Seviyesi

Liderliğin amacı tepkisel olmak değil, duyarlı olmaktır.

Sorunu çözmeye çalışmak için insanlarla veya departmanlarla iletişim kurmadan önce işler ters gidene kadar beklemek istemiyoruz. En yüksek liderlik seviyeleri sezgiseldir ve bu, olayları gerçekleşmeden önce görebilmek ve hissedebilmek anlamına gelir, yani işleri çok büyümeden önce tomurcukta önleme yeteneğiniz vardır.

Liderler genellikle bir sorundan diğerine geçer, bu nedenle sorunları gerçekten hızlı bir şekilde çözebilmeniz gerekir. Ancak problem çözmenin en gelişmiş şekli, problemlerin oluşmasını ilk etapta engelleyebilmektir. Bunu yapabilmenin en iyi yolu, size güvenen çevrenizdeki insanlarla sezgisel olarak etkileşim kurmaktır.

Herhangi biriyle iletişim kurmayı deneyebilirsiniz, ancak size güvenmezlerse size açılmazlar. Size güvenmezlerse, tavsiyenizden etkilenmeyeceklerdir. Size güvenmezlerse, verdiğiniz tavsiyeleri sorgularlar ve gündemin ne olduğunu merak ederler.

Ve liderlik için nihai gündem nedir? Hizmet.

Liderlik tamamen hizmet etmek, insanların gelişmesine yardımcı olmak, destek sağlamakla ilgilidir. Bunu yaparken, daha fazla lider yaratırsınız, bu da ölçeklendirme söz konusu olduğunda çok önemlidir. Herkesin size her sorunda tek tek geldiği bir organizasyon oluşturmak istemezsiniz. İnsanların lider olarak geliştirildiği bir organizasyon disiplinin benimser iseniz sorunlar hakkında destek almak için diğer insanlara gidebilirler.

Bunu yapmak için, hizmet ederek kültür içinde liderliği geliştirmeniz ve ölçeklendirmeniz gerekir.

3. Direktif

İnsanlara talimat verdiğinizde insanlar sizi dinliyor mu? Onlara bir direktif verdiğinizde gerçekten takip ediyorlar mı? Bir emir vermek söz konusu olmadan. İnsanları, onlara verdiğiniz talimatları takip etmek istedikleri noktaya nasıl getirirsiniz? Onlara bir yön verebilmek istiyorsunuz, size güveniyorlar ve bunu yapıyorlar.

Gerçek şu ki, yönlerini o kadar çok sevdiğimiz kişilere yön vermeyi daha çok severiz. Ve “Sus artık Allah’ın cezası” diye konuşması bile batan başka insanlar da var. Her iki türden insanlara yön emir olmadan yön verebiliyorsanız, işte bu liderlik etme ve etkileme yeteneği ile ilgilidir.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.