Kpss ile ilgili arananlar kafalara takılan sorulara cevaplar...

Başarılı Bir Lider Olmak İçin Elde Etmeniz Gereken Özellikler

0 0

Günümüzde başarılı bir lider olmak kariyer basamaklarının en üstünde olmakla eşdeğer. Bu yüzden de pek çok insan kariyerlerini bu hedefe doğru planlıyor. İyi bir yönetici olmak aynı zamanda iyi bir lider olmakla da alakalı. Bu anlamda başarılı ve sözü dinlenilen bir lider olmak için bazı özelliklere sahip olmanız gerekiyor.  Bu özelliklerin hepsi denenmiş ve büyük CEO’lar tarafından da tecrübe edilmiş şeyler.

Pek çok kişiye göre insanların karakterleri ve bazı diğer özellikleri doğuştan gelir. Bu inanışa göre başarılı bir lider olmak, okullar bitirerek ya da kurslara gidilerek olunabilecek bir şey değildir. Onun yerine insanlar doğuştan gelen öne çıkan özelliklerine göre lider olurlar. Bir diğer inanışa göre ise insan karakteri doğuştan gelmez. Karakter özellikleri ve diğer önemli beceriler yetişilen ortama göre şekillenir.

Başarılı Bir Lider Olmak İçin Gereken 5 Özellik

Bu makalede güçlü ve başarılı bir lider olmak için sahip olunması gereken özelikleri derledik. Bu özelliklerin hepsi de büyük firma yöneticileri tarafından test edilmiş becerilerdir.

  1. Güçlü İletişim Yeteneği

Bir yöneticinin sahip olabileceği en önemli özelliklerden birisi güçlü bir iletişim sahibi olmaktır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle beraber iletişimin gücü çok sorgulanır oldu. Fakat efektif bir iletişime sahip olmak hem anlatabilmek hem de anlaşabilmek açısından çok önemlidir. Lider ya da bir yönetici bir şirketin beynidir. Bu benzetmeye göre beynin iyi ve sağlıklı çalışması ve diğer organlarla iletişiminin sağlıklı olması tüm vücudun iyiliğinedir.

Bu açıdan bakıldığında iyi bir iletişim kapasitesine sahip olmayan kişiler lider olamazlar. Olsalar bile kariyer basamaklarını çok daha zor tırmanırlar. Çünkü iletişim aslında aklınızdan geçen şeyi kelimelere dökebilmektir. Eğer bunu yapamıyorsanız ya da diğer insanlarla aranız çok iyi değilse başarılı bir lider olma ihtimaliniz oldukça azalır.

  1. Açık Fikirli Olmak

Yeni fikirlere ve düşüncelere açık olmak başarılı bir lider olmak için gerekli özelliklerden biridir. her zaman dediğim dedik olan ve diğer insanların fikirlerini dikkate almayan bir insan asla başarılı bir yönetici olamaz. Hatta başarılı bir yönetici olmayı geçin, iyi bir takım arkadaşı da olamaz. Çünkü iş hayatı her zaman dayanışma, isitşare ve birlikte karar verebilmeyle daha iyi bir hale gelebilir. Bu özelliklere sahip olan birisi aynı zamanda etkili ve efektif bir iletişime de sahiptir.

Başarılı Bir Lider Olmak İçin Elde Etmeniz Gereken Özellikler

  1. Sorumluluk ve İnisiyatif

Üçüncü ve bir diğer önemli özellik ise sorumluluk yüklenebilme özelliğidir. Liderler çoğu zaman karar verici konumundadırlar. Bu kararları da belli bir stres altında verirler. İyi bir yönetici her zaman elini taşın altına koyabilmeli ve inisiyatif alabilmelidir. Yani iş hayatı ve karar alma mekanizmaları çekingenliği ve pısırıklığı kabul etmezler.

Lider kişi sorumluluk alabilmeli ve bu büyük sorumluluğu takım arkadaşları arasında paylaştırabilmelidir. Bu özelliklere sahip bir insan her türlü hal ve durumda gelen kötü haberleri de karşılayabilir bir durumda olur.

  1. Adil Olmak

Başarılı bir lider olmak için her zaman adil olmalı ve adaleti gözetmelidir. Çünkü iş hayatı her zaman stres doludur ve her zaman bir rekabet söz konusudur. Bu hızlı hayat ve rekabet birtakım haksızlıklara sebep olabilir. Bunu önlemek için de yöneticinin her zaman adaleti olması gerekmektedir. Ayrıca adaletli olan liderler iş arkadaşları arasında da çok sevilirler.  Çünkü bu yöneticinin asla kimsenin hakkını yemediğini bilir.

  1. Kararlılık

İyi, başarılı bir lider her zaman kararlıdır. Yani her türlü zaman ve şartta aldığı kararları savunur. Bu kararlılık ilkesi insanlara güvenilirliği de artırır. Çünkü diğerleri yöneticinin ani karar değişikliklerinde bulunmayacağını ve stabil bir düzende ilerleme göstereceğini bilir. Bu da sonuç olarak ona olan saygıyı ve şöhreti dolaylı olarak artırır.

 

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.